A Sólyom leszállt – Budapesten az új magyar légitársaság első repülőgépe! – Képgalériával frissítve!

- Liszkai János

A Sólyom Hungarian Airways hivatalos bejelentése óta mindenki izgatottan várta az augusztus 18-át, hisz ekkorra jósolták az első repülőgép érkezését. Az “Álmos vezér” névre hallható Boeing 737-500-as a terveknek megfelelően meg is érkezett a meghívott vendégek, a spotterek és persze a tulajdonosok nagy örömére. Az eseményt a Sólyom Hungarian Airways meghívásából a Radarfigyelő főszerkesztője a helyszínről követte figyelemmel, hogy fényképes beszámolóval tudassa az örömhírt az Olvasókkal.

Mivel a gép érkezését 3 óra körülre saccolták, így a sajtósok a szükséges biztonsági ellenőrzés miatt már 14 órára az 1-es termináljában gyülekeztek, ahol a szervező a várakozást és a hőséget könnyítendő ásványvizet és jégkrémet osztottak a meghívottaknak. Az átvilágítást követően légkondicionált busszal szállítottak minket az 1-es pálya (13R/31L) biztonsági sávja mellé, hogy közvetlen közelről szemlélhessük az első sólyomfióka magyar földre “lépését”. A gép érkezéséig a legtöbb munkatárs a trafóház árnyékában keresett menedéket a tűző nap elől, de akadtak olyanok, akik a legjobb fotópozíció érdekében a tetőre is felmásztak.

01_spotter_watermarked

A HA-SHA lajstromú gépmadár 15 óra 25 perckor érkezett a repülőtér közelébe, ahol először áthúzást hajtott volna végre a pálya felett, de az irányítók kifordították elé a Swiss Avro RJ100 gépét, így a magyar madár megszakította a megközelítést és átstartolt. (Ez persze kedvezett a fotósoknak, mivel így eggyel többször haladt el előttünk a nemzeti színűre festett svancú Boeing.) Egy iskolakört követően megvolt a tervezett áthúzás is, majd újabb kör után sikeresen leszállt a Sólyom első Boeing 737-500-asa.

02_athuzas_watermarked

03_athuzas2_watermarked

04_leszallas_watermarked

A gépet az irányítók a Cargodomb elé navigálták és ott váratták egy kicsit, hogy a lelkes tömeg megcsodálhassa, fotózhassa a jövevényt. Ezt követően a sólyomfióka az 1-es terminál előtti állóhelyre gurult, ahol a reptéri tűzoltók az ilyenkor szokásos vízfüggönnyel fogadták.

05_vizfuggony_watermarked

A hajtóművek leállítását követően a Malév GH munkatársai utaslépcsőt vontattak a géphez, majd nyílt az ajtó és kiléptek rajta az “Álmos vezért” átrepülő személyzet tagjai, akik korábban Malév-pilóták voltak. A gépet, a vidáman integető hajózókat és a fogadásukra odavonuló vezérkart (Vágó József, Lucsik János és Hurtyák Róbert) vastaps köszöntötte.

06_koszontes_watermarked

Ezt követően Vágó úr üdvözlőbeszédet mondott, majd felvonultak a fedélzetre, megtekinteni az “új” madárkát. Ezek után a sajtó munkatársainak is lehetőségük nyílt megszemlélni a Boeing 737-es 12 üzleti, 98 turistaosztályú üléssel ellátott belsejét, de az óriási érdeklődés miatt gyorsan tereltek át minket a gép belső terén, ami megnehezítette a fotózást.

07_wc_watermarked

Aki valamilyen formában kilátogatott a jeles eseményre, tapasztalhatta, hogy az új magyar légitársaság megalakulásának és az első gép megérkezésének nagyon örül a repülős világ (ellentétben a média nagy részétől tapasztalható, kétkedő, lehúzó cikkekkel, hírekkel), a sajtósok, a vendégek, a reptéri dolgozók és a kerítés mellett váró tömeg egy emberként tapsolt ujjongva, és mosolyogva remélte, hogy a SÓLYOM Hungarian Airways évtizedekig meghatározó alakja lesz a magyar repülésnek, és magyar alkalmazottakkal sikeresen dolgozik majd azon, hogy hazánknak jobb megítélése legyen a nemzetközi porondon. Mi sem kívánhatunk mást, mint sok utast, biztos munkahelyeket és gazdaságos működést! És reméljük, hogy balesetek nélkül gyűjtenek minél több repült órát! Jó leszállást!

Képgaléria

00

0

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

| |

A +1 gombbal javasolhatod ezt a tartalmat ismerőseidnek a Google keresőben

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Avatart a következőképpen állíthatsz be magadnak: regisztráld magad a gravatar.com-on ugyanazzal az email címmel, amit itt is használsz. A gravatar.com-on töltsd fel a kiszemelt avatarodat. Kész is vagy, a htka.hu az email címed alapján lekéri a gravatar.com-ra feltöltött avatarod.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>