Tartalék gépet küldött az Alitalia a kényszerleszállást végrehajtott repülő helyett

- radarfigyelo

Tartalék gépet küldött kedd hajnalban az Alitalia, az éjszaka a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren hajtóműprobléma miatt kényszerleszállást végrehajtott utasszállítója helyett – közölte Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója az MTI megkeresésére.

Mint kifejtette: hétfő este az AZ476-os Róma-Budapest járat a két hajtóműve közül az egyik meghibásodott, emiatt elsőségi leszállási engedélyt kért a helyi hatóságoktól. A leszállás szabályosan, az ilyen helyzeteknek megfelelő előírások szerint zajlott.

Az eredeti menetrend szerinti leszállást követően a gép beállt az állóhelyre és a 116 utas a célállomásra pontosan megérkezve szállt ki a gépből, a repülő- valamit a reptéri személyzet segítségével. Az Alitalia azonnal mentesítő járatot küldött Budapestre, ezzel biztosítva a kedd reggel visszatérő AZ477-es Budapest-Róma járat zavartalan működését.

Fotó: Méhész, Spotter.hu

Fotó: Méhész, Spotter.hu

“A pilóták példás, tankönyvbe illő leszállást produkáltak az Airbus A320-as típusú géppel” – fogalmazott Hardy Mihály megjegyezve, hogy ezt egyébként szimulátoron rendszeresen és kötelezően gyakorolják is. Amikor egy érkező gép ilyen hibát jelez, a repülőtéren kötelező elrendelni a “várható légijármű esemény” riasztási fokozatot, ennek megfelelően jártak el, de semmilyen különleges beavatkozásra nem volt szükség, a gép saját erejéből (egy működő hajtóművel) begurult az állóhelyre. Az utasok az egy hajtóműves leszállásból nem sokat érzékelhettek. A gép 23.35-kor ért földet, egyébként is itt éjszakázott volna menetrend szerint – fejtette ki a kommunikációs igazgató.

A kényszerleszállásról korábban a katasztrófavédelem számolt be Facebook-oldalán. Azt írták: a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóegységei ötös fokozatú riasztással vonultak a helyszínre. A gép végül minden gond nélkül földet ért. A 116 utast szállító repülőgépen senki sem sérült meg – tették hozzá.

A tűzoltók rövid időn belül visszavonultak állomáshelyükre – írta a katasztrófavédelem.

Forrás: MTI

| |

A +1 gombbal javasolhatod ezt a tartalmat ismerőseidnek a Google keresőben

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Avatart a következőképpen állíthatsz be magadnak: regisztráld magad a gravatar.com-on ugyanazzal az email címmel, amit itt is használsz. A gravatar.com-on töltsd fel a kiszemelt avatarodat. Kész is vagy, a htka.hu az email címed alapján lekéri a gravatar.com-ra feltöltött avatarod.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>