Nagy üzletet remél a Honeywell az An–2-esek újra hajtóművezésében

- blackjack

A Honeywell Aerospace által gyártott TPE331–12UAN típusú erőforrást választotta az orosz Szibériai Légiforgalmi Kutatóintézet (SibNIA) az An–2 típusú dupla fedeles repülőgép modern nyugati gyártmányú hajtóművének. A SibNIA és a Honeywell 300 darab hajtómű értékesítésében reménykedik. Szibéria területén nagy mennyiségben található An–2-es, mivel ezek a gépek kifejezetten mostoha körülmények közt is biztonságosan üzemeltethetők, az új hajtómű pedig megnöveli a korosodó gépek hatékonyságát és üzemidejét is.

A SibNIA korábban is használta már a Honeywell által gyártott hajtómű egy régebbi típusát, amelyet Jetstream 32 és Fairchild Metro 23 típusú gépekbe építettek be, a kiváló teljesítmény-üzemanyag arány és a megbízhatóság itt bizonyított, ezért választották a hajtómű egy modernebb változatát.

Fotó: SibNIA

Fotó: SibNIA

A SibNIA is nagy üzletben reménykedik, az An–2-es típusnak ugyanis nincs alternatívája, tehát a több százas géppark biztosan marad, a régi hajtóművek pedig az idő előrehaladtával egyre több problémát okoznak, majd az üzemeltetőknek, így biztosan a SibNIA gondos szakembereire bízzák majd a gépüket, hogy azok beépíthessék a modern nyugati hajtóművet a motortérbe. A Honeywell pedig igen sokoldalú gyártóként, modern pilótafülke műszereket is kínál, sőt a SibNIA akár a hajtóművek licenc alapján történő helyi gyártását is beindítaná.

A TPE331 típusú hajtómű gyártását az 1960-as években kezdte a Honeywell, melynek azóta 18 modellváltozata és 100 konfigurációja született meg.

Az Antonov is készített frissítést az öreg An-2-eshez | Fotó: Antonov

Az Antonov is készített frissítést az öreg An-2-eshez | Fotó: Antonov

A TPE331 fő tulajdonságai: kis súly és kompakt méret, nagyfokú megbízhatóság, alacsony fogyasztás és kis karbantartás igény, továbbá működtethető a legtöbb repülőgép üzemanyaggal.

A SibNIA szinte az Antonovval egy időben kezdi meg az An–2-ek újrahajtóművezését, az Antonov az ukrán Motor Szics által gyártott hajtómű mellett tette le a voksát és An–2-100 típus változatnak nevezi a gépeket.

| |

A +1 gombbal javasolhatod ezt a tartalmat ismerőseidnek a Google keresőben

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Avatart a következőképpen állíthatsz be magadnak: regisztráld magad a gravatar.com-on ugyanazzal az email címmel, amit itt is használsz. A gravatar.com-on töltsd fel a kiszemelt avatarodat. Kész is vagy, a htka.hu az email címed alapján lekéri a gravatar.com-ra feltöltött avatarod.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>